onsdag den 24. december 2014

Honningkager

I år har jeg for første gang prøver at bage honningkager. Jeg har valgt at bruge opskriften fra Claus Meyer.
Smagen er perfekt, men jeg må indrømme, at jeg syntes, det er et stort arbejde. Men er man vild med honningkager og plejer at spise en masse her i julen, så skal man da prøve at lave sine egne.

Jeg lavede fordejen i starten af november, og naturligvis af honning fra mine forældres bistader.


Honningkager

Fordej
500 g honning
500 g hvedemel



Varm honningen op til 40 - 50 grader C.

Ælt den varme honning og hvedemel godt sammen i en skål og kom det i en bøtte med låg på. Gem fordejen på et ikke for lunt sted, fx i et køkkenskab, i minimum 1 måned, før du går videre med den.

Bemærk, at fordejen bliver hård og nogle gange stenhård - det er der ikke noget galt i. Der sker en kemisk reaktion, når de sidste ingredienser (potasken) bliver tilsat som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.


Honningkagedej
2 æggeblommer
10 g hjortetaksalt
1 kg honningkagefordej
10 g potaske
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike


Mørk chokolade til overtræk

Kom æggeblommerne i en skål og rør hjortetaksalten ud i dem, og sørg for, at der ikke er nogen klumper.

Rør potasken ud i et par skefulde vand.
Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt kanel, ingefær og nellike, og ælt dejen godt sammen - 6 minutter i røremaskinen (først 3 minutter ved lav hastighed og så 3 minutter på fuld hastighed). Jeg lod fordejen stå "i blød" i æggeblandingen indtil den var mere medgørlig. Derefter skår jeg den i mindre stykker, inden den så blev rørt i Kitchen Aid'en.
Rul dejen ud på et melet bord, til den er cirka 4 mm tyk, og stik eller skær den ud som hjerter. Rul dejresterne ud igen, og gentag udstikningen. Sæt hjerterne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8–10 minutter ved 180 grader C.


Dejen rulles tyndt, og hjerterne stikkes ud

De færdigbagte hjerte køles af

Helt rigtig svampet tekstur

Hjerterne hæver en del under bagningen


 Afkøl hjerterne på en bagerist. Honningkagehjerterne er stenhårde umiddelbart efter bagning, men en tur i køleskabet efter afkøling, gør dem lækre og bløde. Pak hjerterne i en boks med et fugtigt klæde over og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.

Tag honningkagehjerterne ud af køleskabet, og pensl dem med smeltet mørk chokolade. Nu er honningkagehjerterne endelig klar til at spise.


Pyntet med chokolade





Glædelig jul til jer alle derude :-)


Opskriften, som jeg bringer herunder, er Claus Meyers, og selvom man ikke kan nå at bage den med en måned gammel fordej i år, vil jeg stadig opfordre til, at man prøver opskriften på et tidspunkt, for den er altså bare rigtig god og det er den bedste opskrift på honninghjerter, jeg kender.
Honningkagehjerter.
ca 20 små hjerter
2 æggeblommer
10 gr potaske
1 kg honningkage fordej
10 gr hjortetaksalt
5 gr stødt kanel
5 gr stødt ingefær
5 gr stødt nellike
smeltet chokolade til pensling
Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Stik den ud som hjerter. Bag hjerterne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige, de må ikke kunne falde sammen. Afkøl på en bagerist.
Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde – hvis ikke, må de hvile et par dage mere, med et fugtigt klæde. Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.
Note. Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med
- See more at: http://www.madenimitliv.dk/#sthash.Uvc2s13c.dpuf
Honningkagehjerter.
ca 20 små hjerter
2 æggeblommer
10 gr potaske
1 kg honningkage fordej
10 gr hjortetaksalt
5 gr stødt kanel
5 gr stødt ingefær
5 gr stødt nellike
smeltet chokolade til pensling
Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Stik den ud som hjerter. Bag hjerterne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige, de må ikke kunne falde sammen. Afkøl på en bagerist.
Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde – hvis ikke, må de hvile et par dage mere, med et fugtigt klæde. Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.
Note. Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med.
- See more at: http://www.madenimitliv.dk/#sthash.Uvc2s13c.dpuf
Honningkagehjerter.
ca 20 små hjerter
2 æggeblommer
10 gr potaske
1 kg honningkage fordej
10 gr hjortetaksalt
5 gr stødt kanel
5 gr stødt ingefær
5 gr stødt nellike
smeltet chokolade til pensling
Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Stik den ud som hjerter. Bag hjerterne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige, de må ikke kunne falde sammen. Afkøl på en bagerist.
Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde – hvis ikke, må de hvile et par dage mere, med et fugtigt klæde. Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.
Note. Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med.
- See more at: http://www.madenimitliv.dk/#sthash.Uvc2s13c.dpuf
Honningkagehjerter.
ca 20 små hjerter
2 æggeblommer
10 gr potaske
1 kg honningkage fordej
10 gr hjortetaksalt
5 gr stødt kanel
5 gr stødt ingefær
5 gr stødt nellike
smeltet chokolade til pensling
Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Stik den ud som hjerter. Bag hjerterne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige, de må ikke kunne falde sammen. Afkøl på en bagerist.
Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde – hvis ikke, må de hvile et par dage mere, med et fugtigt klæde. Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.
Note. Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med.
- See more at: http://www.madenimitliv.dk/#sthash.Uvc2s13c.dpuf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar